Search
Close this search box.
VREME ČITANJA: 2 min

GDE SU, ŠTA RADE #10: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala – BSK Borča!

Nakon četvorogodišnjeg egzistiranja na mapi elitnog ranga srpskog klupskog fudbala, usledio je pad kojem se kraj ne nazire.

Polovinom prve decenije XXI veka klub iz beogradskog naselja koje broji preko 35.000 stanovnika, po prvi put u svojoj istoriji stigao je do drugog stepena srpskog klupskog fudbala, da bi nakon tri sezone ostvario i san svih klupskih generacija, da se u borbi za prvenstvene bodove okušaju u duelima sa velikanima srpskog fudbala.

Na zbirnoj tabeli Superlige Srbije, na kojoj se nalazi 37 klubova, ekipa BSK Borče zauzima desetu poziciju kada su u pitanju ekipe koje su bile deo elitnog ranga, a koje su se prethodnih godina našle u raljama niželigaškog fudbala.

– Istorija kluba:

BSK Borča je osnovana 1937. godine na inicijativu grupe meštana među kojima je bio i Vitomir Maksin koji je klubu poklonio i prvu sportsku opremu. Šestog dana meseca maja iste godine klub je odigrao i svoju prvu utakmicu, a savladan je sastav iz Bačkog Petrovog Sela rezultatom 4:2.

Nakon Drugog svetskog rata rad kluba je obnovljen, da bi nešto kasnije poneo ime Hajduk, a 1951. godine je prestao sa takmičenjima. Dve godine kasnije klub se obnavlja pod današnjim imenom i u okviru srpskog klupskog fudbala egzistira u nižim rangovima takmičenja, sve do početka XXI veka kada je usledio meteorski uspon.

Stadion “Vizelj park” dom fudbalera BSK-a
– BSK Borča u Superligi Srbije:

Popularni “beton bojsi” su od osamostaljenja Srbije u elitnom rangu učestvovali ukupno četiri puta. Odigrali su 120 utakmica tokom kojih su zabeležili 32 pobede, 30 remija i 58 poraza uz gol količnik 94:170.

Najbolji plasman u srpskoj superligaškoj konkurenciji ostvarili su u sezoni 2010/11 kada su takmičenje okončali na 11. poziciji superligaškog karavana sa skorom od osam pobeda, devet remija i 13 poraza i ukupno 33 osvojena boda.

Možda vas zanima

TABELA super lige

VREME ČITANJA: 2 min

GDE SU, ŠTA RADE #10: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala – BSK Borča!

Možda vas zanima

TABELA super lige