Search
Close this search box.
VREME ČITANJA: 2 min

GDE SU, ŠTA RADE #3: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala – FK Borac 1926 Čačak!

Popularne “zebre” iskoristile poklon velikog rivala i jednom nogom zakoračile ka mestu koje im svakako pripada.

Za tačno dve i po godine proslaviće pun vek postojanja i svi u Čačku se nadaju da će veliki jubilej ponovo dočekati kao deo elitnog ranga srpskog klupskog fudbala.

Na zbirnoj tabeli Superlige Srbije, na kojoj se nalazi 37 klubova, ekipa čačanskog Borca 1926 zauzima 14. poziciju i nakon beogradskih klubova Rad i OFK Beograd, najbolji je sportski kolektiv koji se u ovom momentu ne nalazi u elitnom rangu srpskog klupskog fudbala.

– Istorija kluba:

Na praznik rada 1926. godine grupa sindikalno organizovanih radnika formirala je klub čije su prve klupske boje bile crvene, a nešto kasnije je ekipa ponela i crveno-belu sportsku opremu. Do Drugog svetskog rata najveći uspeh kluba bio je osvajanje 1. mesta u Zapadno-moravskoj župi 1934. godine, da bui tri godine kasnije odlukom uprave Drinske banovine sa sedištem u Sarajevu, rad kluba je zabranjen.

Nakon Drugog svetskog rata učestvovao je u prvom šampionatu Srbije, takmičenju koje je bilo i kvalifikaciono za Prvenstvo tadašnje velike Jugoslavije. Pereiod do raspada SFR Jugoslavije uglavnom je proveo u Drugoj saveznoj ligi, a u nekoliko navrata je stizao na korak ostvarenja sva svih klupskih generacija.

Konačno, premijerni palsman u srpsku fudbalsku elitu zabeležio je u sezoni 1993/94, a istorija je ispisana u takmičarskoj 2008/09 godini kada je nastupao u tadašnjem Kupu UEFA gde je nakon eliminacije moldavske Dačije iz Kišinjeva i Lokomotive iz Sofije, nalateo na slavni Ajaks iz Amsterdama koji je bio nepremostiva prepreka u dvomeču (1:4, 0;2).

– FK Borac u Superligi Srbije:

“Zebre” su od osamostaljenja Srbije u elitnom rangu učestvovale ukupno deset puta. Odigrali su Čačani ukupno 329 mečeva, zabeležili 89 pobeda, isto toliko mečeva je okončano podelom bodova, dok su u 151 meču doživeli neuspehe. Uz navedeno ostvaren je i gol količnik 277:408.

Najbolji plasman u superligaškoj konkurenciji ostvarili su u sezoni 2007/08 kada su takmičenje okončali na četvrtoj poziciji iza “velike trojke” srpskog klupskog fudbala.

U navbedenoj takmičarskoj godini ostvarili su skor od 12 pobeda. deset remija i 11 poraza i ukupno 46 osvojenih bodova i gol količnik 29:33.

– Poslednje superligaško učešće:

Deo elite Čačani su poslednji put bili u sezoni 2017/18 kada su takmičenje okončali na poslednjoj poziciji sa 15 osvojenih bodova (sedam pobeda, pet remija i 25 poraza).

Poslednju superligašku utakmicu odigrali su 17. maja 2018. godine u Bačkoj Palanci kada su poraženi od domaće OFK Bačke rezultatom 3:2, a poslednji pogodak u elitnom rangu za “zebre” postigao je Saša Filipović u 57. minutu navedenog meča.

Izvor: Republika.rs

Možda vas zanima

TABELA super lige

VREME ČITANJA: 2 min

GDE SU, ŠTA RADE #3: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala – FK Borac 1926 Čačak!

Možda vas zanima

TABELA super lige