Search
Close this search box.
Santrač
VREME ČITANJA: 2 min

Ginisov rekorder iz Budućnost Krušika

Slobodan Santrač, legenda srpskog i jugoslovenskog fudbala, za koga malo ko zna da je ponikao u redovima današnjeg FK Budućnost Krušik.
Rođen 1. jula 1946. u Koceljevi. Još kao omladinac bavio se rukometom i fudbalom amaterski. U tom periodu bio je rukometni golman kluba ZSK. Rukometom je prestao da se bavi 4. jula 1961. godine. Od tada mu počinje profesionalna fudbalska karijera.
Relativno sitan za centarfora (171 cm, 66 kg), imao je sposobnost da se u šesnaestercu uvek dobro postavi. Fudbal je počeo da igra u pionirskom timu Takova iz Gornjeg Milanovca. Prema ličnoj evidenciji na 46 utakmica postigao je 56 golova.
Zatim odlazi u Metalac iz Valjeva, današnji FK Budućnost Krušik. U leto 1962. prvi put je zaigrao za prvi tim. Prvi put kao centarfor je igrao na kup utakmici protiv beogradskog Dušanovca, kada je postigao šest golova.
U proleće 1965, dok je još imao pravo da igra za omladinsku ekipu, na četvrtfinalnoj utakmici Omladinskog kupa Metalac – Partizan (4:0) postigao je sva četiri pogotka. Za Metalac iz Valjeva je odigrao 321 utakmicu i postigao 376 golova.
Prvi ugovor za OFK Beograd potpisao je 21. jula 1965. Prvi ligaški gol postigao je na utakmici sa zagrebačkom Trešnjevkom (3:3) na Omladinskom stadionu na Karaburmi. To je bila njegova četvrta utakmica za OFK Beograd.
Kao član OFK Beograda, Santrač je 26. maja 1966. osvojio trofej fudbalskog Kupa Jugoslavije, kada je u finalu pobeđen zagrebački Dinamo sa 6:2. Tada je navalni trio „Tri S” (Skoblar, Samardžić i Santrač) postigao po dva gola. Svoj stoti ligaški gol Santrač je postigao na Koševu protiv Sarajeva.
U drugoj polovini sezone 1977/78. prešao je u FK Partizan s kojim je osvojio titulu prvaka države i trofej pobednika Srednjoevropskog kupa. Poslednji, 218. ligaški gol, Santrač je postigao kao član zemunske Galenike 10. juna 1983. na utakmici protiv Budućnosti u Podgorici (1:1). U Galenici je i završio karijeru.
Pravo igranja u inostranstvu Santrač je stekao 1974. kada ga je OFK Beograd prodao ciriškom Grashoperu za 300.000 švajcarskih franaka. Za 22 meseca nastupanja u Grashoperu Santrač je postigao 29 golova. Na utakmici protiv ekipe Zorlicon (10:1) postigao je devet golova čime je izjednačio svoj rekord sa utakmice Metalac – Kolubara (14:1).
Kada se uračunaju sve utakmice koje je Santrač odigrao (pionirske, omladinske i seniorske, ekipu timova za koje je nastupao, tim JNA, utakmice za sve selekcije SFRJ i takmičenja za Kup UEFA i Kup sajamskih gradova) dobija se broj od 1359 utakmica na kojima je Santrač postigao 1301 pogodak. Uvršten je u Ginisovu knjigu rekorda kao drugi strelac u istoriji fudbala na svetu.
Bio je selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije (1995-1998) i “plave” odveo i predvodio na Svetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj, gde je naša reprezentacija ispala u osmini finala od Holandije (1:2).
Nakon Svetskog prvenstva u Francuskoj odlazi u Kinu, gde tokom 1999. osvaja “duplu krunu” sa Šandong Lunengom. Jedno vreme radio je i u Saudijskoj Arabiji, a kratko je vodio i reprezentaciju Makedonije (2005).
Preminuo je 13. februara 2016. godine.

Možda vas zanima

TABELA srpske lige zapad