Search
Close this search box.
New Project (8)
VREME ČITANJA: 2 min

Legendarni Pele u srcu Šumadije

Na današnji dan pre 53 godine, u Kragujevcu se desio, verovatno i najveći sportski događaj koji taj grad pamti.
Na popularnom “Čika Dači”, gostovao je brazilski Santos, za koga je u to vreme nastupao legendarni Edson Arantes do Nasimento, poznatiji kao Pele.
Čuveni brazilski klub, dva puta šampion sveta, slovio je u to vreme za najveću fudbalsku atrakciju. Za Santos su tada nastupali i golman Žilmar, Karlos Alberto, Klodoaldo, Žoel Kamargo, Đalma Dijaz, Rildo i Edu. Ovi fudbalski majstori su u jesen 1969. godine, igrali i na našem tlu.
Legenda kaže da je sve bilo dogovoreno da slavni Santos posle Zvezde i Dinama igra protiv Partizana. Nekoliko dana pred tu utakmicu u Beograd je došao Radnički iz Kragujevca, koji je oduvao crno-bele. Pele je sve to gledao iz lože i rekao: “Ne, nećemo da igramo sa Partizanom. Igraćemo protiv ovih momaka.
U Kragujevcu ni dva dana pred utakmicu nisu znali da Santos dolazi u njihov grad. Bilo kako bilo, ekspedicija Santosa 15. septembra stiže u Kragujevac. Na stadionu “Čika Dača”, tog ponedeljka, po kišovitom vremenu, bilo je prisutno nekoliko hiljada Kragujevčana. Dosta njih je zbog lošeg vremena ostalo kući.
Brazilski klub je u ovu utakmicu izašao sa najjačim sastavom. Predvođeni Peleom, na terenu su bili još i Gilmar, Klodoaldo i Edu, koga su smatrali za Peleovog naslednika. Kragujevčani su se za tu utakmicu pojačali i četvoricom igrača niškog Radničkog, sa kojim su dan ranije odmerili snage u prvenstvu.
U najstarijem dnevnom listu Politici, tada je o ovoj utakmici pisano ovako:
Posle nesrećnog poraza od imenjaka iz Niša, Kragujevčani su uskratili svojoj publici najveću senzaciju jeseni – pobedu nad bivšim svetskim prvakom, ali su pružili slavnim gostima ne samo jak otpor, već u pojedinim fazama im pokazali da se u Kragujevcu gaji fudbal na visokom tehničkom nivou.
Pored Pelea i Edua veliku igru dao je Vladeta Žabarac, brzo krilo Radničkog, ubistvenog driblinga. Šteta je što je kiša pokvarila kragujevačku predstavu. Klizava lopta bila je teška za hvatanje, umanjila je sjaj jednog velikog Žilmara, velikana među golmanima. Kragujevac će mu ostati u tužnom sećanju. Radnički može biti ponosan što će ovaj meč biti zapisan krupnim slovima u njegovoj inače slavnoj istoriji.
Utakmica je završena rezultatom 4:4, a po mišljenju mnogih, rezultat utakmice je dogovoren pre početka. U prilog ovoj činjenici ide i podatak da je Santos sve prijateljske utakmice na tlu tadašnje Jugoslavije završavao nerešenim rezultatom.

Možda vas zanima

TABELA PRVE LIGE

VREME ČITANJA: 2 min

Legendarni Pele u srcu Šumadije

Možda vas zanima

TABELA PRVE LIGE