Search
Close this search box.
New Project (4)
VREME ČITANJA: 2 min

Istorija fudbala u Kragujevcu

Nekoliko godina nakon Beograda, stigao je fudbal i u Kragujevac. Dogodilo se to 1903. godine.
Prvu fudbalsku loptu u prestonicu Šumadije, doneo je inženjer Danilo Stojanović, poznatiji kao Čika Dača. Da, upravo onaj Čika Dača po kome danas stadion Radničkog iz Kragujevca nosi ime.
Po završetku školovanja u Srbiji, Čika Dača odlazi na studije u Mitvajdeu u Nemačkoj. Studirajući na ovom fakultetu, upoznao je i zavoleo fudbal, a bio je i golman u Poljskoj, u Visli iz Krakova.
Kragujevcu
Danilo Stojanović – Čika Dača
Po povratku u Srbiju, u vojno-zanatskoj školi, upoznaje pitomce sa elementima fudbalske igre. U dvorištu škole, mladići iz Šumadije su se upoznavali sa pravilima fudbalske igre.
Kada je stekao utisak da su stvoreni uslovi za osnivanje kluba, održana je osnivačka skupština u školi i osnovan je fudbalski klub pod imenom “Šumadija”. Šumadija je bila prvi fudbalski klub osnovan ispod Save i Dunava.
Prva fudbalska utakmica u Kragujevcu, odigrana je između prve i druge ekipe Šumadije. Teren na kome se igralo, nalazio se na Vašarištu, a meč je odigran 23. aprila 1904. godine. Pobedu je odneo prvi tim (1:0).
Kragujevac danas može da se pohvali velikim brojem fudbalskih klubova. U Kragujevcu trenutno postoje tri gradske lige, kao i timovi koji učestvuju u Zonama, Srpskoj ligi i Superligi.
Takođe, prvoosnovani klub iz Kragujevca, FK Šumadija i dan danas postoji. Takmiči se u šumadijsko-raškoj zoni, a može da se ponosi i odličnim radom u mlađim kategorijama ovog kluba.

Možda vas zanima

TABELA PRVE LIGE

VREME ČITANJA: 2 min

Istorija fudbala u Kragujevcu

Možda vas zanima

TABELA PRVE LIGE