Search
Close this search box.
Kraljevu
VREME ČITANJA: 1 min

Istorija fudbala u Kraljevu

Prve utakmice u Kraljevu su odigrane u Divljem Polju, a igralište se nalazilo preko puta stare železničke stanice.
Prvi fudbalski klub u Kraljevu se zvao “Žiča”, po obližnjem manastiru, zadužbini Stefana Prvovenčanog. Osnovan je 1919. godine, a svoje prve utakmice klub je odigrao protiv Viktorije iz Čačka i pitomaca Vojne akademije. Na oba meča klub iz Kraljeva je poražen.
1922. godine, klub menja ime u “Ibar”. Klub je postojao do 1941. godine, a takmičio se u ligi Kragujevačkog loptaškog saveza. Nakon završetka rata 1945. godine, u Kraljevu se formira novi fudbalski klub pod imenom “Sloboda”. Dve godine kasnije, dolazi do fuzije sa Lokomotivom i klub dobija ime Sloga.

Kraljevu

Najveći uspeh ovog kluba, zabeležen je u sezoni 1969/70. kada je takmičenje u drugoj ligi, završio na prvom mestu. Na putu do Prve lige, bila je još samo jedna prepreka, ekipa Crvenke. “Beli” nisu uspeli da se plasiraju u Prvu ligu, pa je elita ostala nedosanjan san.
Danas, FK Sloga se takmiči u Srpskoj ligi “Zapad”, trećem rangu srpskog fudbala. Njihovi kadeti igraju najviši rang srpskog fudbala u tom uzrastu, kadetsku ligu Srbije. Kraljevo je danas bogato fudbalskim klubovima i može da se pohvali kao jedan od gradova sa najviše fudbalskih klubova u državi.

Možda vas zanima

TABELA srpske lige zapad