Search
Close this search box.
FK Trepča
VREME ČITANJA: 2 min

FK Trepča, finalisti Kupa Jugoslavije

FK Trepča je srpski fudbalski klub iz severnog dela Kosovske Mitrovice. Trenutno se takmiči u Srpskoj ligi Zapad, trećem takmičarskom nivou srpskog fudbala. Godine 1932. osnovali su ga rudari iz istoimenoga rudnika u Kosovskoj Mitrovici.
Do 1999. postojao je samo jedan FK Trepča u Kosovskoj Mitrovici. Nakon ratnih dešavanja albanska i srpska strana su se podelile i formirale odvojene klubove sa istim imenom. Albanski klub je uzurpirao pravo da predstavlja FK Trepča.
Klub se 2010. fuzionisao sa FK Partizanom iz Kosovske Mitrovice. Iako je sedište kluba u Kosovskoj Mitrovici, svoje utakmice kao domaćin igra na gradskom stadionu “Zvečan” u Žitkovcu.
FK Trepča
FK “Trepča” osvajač Kupa Kosova i Metohije, 2019.
Najuspešniji period kluba je sezona 1976/77. kada je klub osvojio prvo mesto u Drugoj saveznoj ligi SFR Jugoslavije. Time je FK Trepča po prvi put u istoriji obezbedila učešće u Prvoj ligi SFR Jugoslavije. Prvu sezonu u elitnom rangu su završili na poslednjem 18. mestu.
Klub je te iste sezone 1977/78. napravio i najveći uspeh u istoriji kluba igravši finale Kupa SFR Jugoslavije. Ekipa iz Mitrovice poražena je u tom finalu od Rijeke rezultatom 1:0.
Iako je neslavno završila prvenstvenu trku, Trepča je definitivno odigrala najuspešniju sezonu u klupskoj i istoriji kosovskometohijskog fudbala. Mitrovčani su se te sezone plasirali u finale nacionalnog kupa.
Miško Stolić, Dragan Miletović, Ramadan Cimili i društvo gazili su do završnice redom: kruševački Napredak (1:0) u 1/16 finala, ljubljansku Olimpiju (0:0, posle penala 5:3) u osmini finala, čačanski Borac (1:0) u četvrtfinalu i zagrebački Dinamo (0:0, 5:4 na penale) u polufinalu.
FK Trepča
Sastav Trepče koji je proneo slavu kluba iz grada na reci Ibar
U velikom finalu, 24. maja 1978. godine, na stadionu Crvene zvezde, pred preko 45 hiljada gledalaca, Rijeka je pobedila Trepču. Nakon regularnog dela igre bilo je 0:0. Rijeka je slavila nakon produžetaka, rezultatom 1:0, golom Milana Radovića u prvom minutu prvog produžetka.
Ostaće sezona 1977/78 zlatnim slovima upisana u knjigama kluba, u kojem je nekada igrao i dugogodišnji stub odbrane Crvene zvezde i član generacije “crveno-belih” koja je stigla do finala Kupa UEFA, Dragan Miletović.

Možda vas zanima

TABELA PRVE LIGE

VREME ČITANJA: 2 min

FK Trepča, finalisti Kupa Jugoslavije

Možda vas zanima

TABELA PRVE LIGE