Search
Close this search box.
572299_zemun2_f
VREME ČITANJA: 1 min

PREDSTAVLJAMO SRPSKE FUDBALSKE ŠAMPIONE #3: FK Zemun!

Klupska istorija ih primorava da se nađu barem u drugom stepenu srpskog klupskog fudbala.

Šampion jesenjeg dela sezone 2023/24 u okviru Srpske lige Beograd, jeste Fudbalski klub Zemun.

– Istorijat kluba:

Ubrzo nakon oslobođenja Zemuna 22. oktobra 1944. godine, sportske aktivnosti u gradu su naglo oživele, a početkom naredne 1945. godine došlo je i do osnivanja prvog posleratnog fudbalskog kluba u Zemunu. 

U sali bioskopa Central u februaru 1945. godine, održana Osnivačka skupština kluba, na kojoj se osniva fudbalski klub koji je posle raznih predloga, dobio ime Fiskulturno društvo ”Maksim Divnić”. Nakon samo nekoliko odigranih prijateljskih utakmica Maksim Divnić je promenio ime u Sremac.

U prvenstvu Beograda 1946/47. godine među 14 ekipa nalazili su se i zemunski klubovi Sremac i Sparta. Posle desetak odigranih utakmica takmičenje je zbog neregularnosti prekinuto. Odmah nakon toga dolazi do inicijative, od strane Branka Pešića, da se ova dva kluba spoje, da bi se stvorio jak fudbalski klub.

Tokom istorije klub je nosio ime Jedinstvo i Galenika pod kojim je u sezoni 1982/83 prvi put nastupio u elitnom rangu fudbala tadašnje SFR Jugoslavije.

Današnje ime klub zvanično nosi od 1. januara 1985. godine.

– Sezona 2022/23:

Tokom prethodne 2022/23 takmičarske godine Gornjovarošani su vodili veliku borbu sa OFK Beogradom za poziciju broj jedan u okviru beogradske grupe srpskoligaškog karavana. Na kraju su “romantičari” zahvaljujući boljem međusobnom skoru stigli do šampionskog pehara, a Zemuncima je ostalo da sačekaju neku novu priliku kako bi se vratii u Prvu ligu Srbije.

Izvor: republika.rs

Možda vas zanima

TABELA Srpske lige beograd

VREME ČITANJA: 1 min

PREDSTAVLJAMO SRPSKE FUDBALSKE ŠAMPIONE #3: FK Zemun!

Možda vas zanima

TABELA srpske lige beograd