Search
Close this search box.
Screenshot_22_0
VREME ČITANJA: 2 min

U petak ŽREB 59. DNEVNIKOVOG TURNIRA U MALOM FUDBALU Sećanja naviru, uspomene se množe…

U sportskim takmičenjima po nokaut sistemu, na kome se i Dnevnikova tradicija zasniva, jedni će tek sopstvenu vrednost da uporede sa ostalim učesnicima, ali većini je u osnovi motiv da se plasiraju što bliže vrednom fondu nagrada, gde u znatnom procentu i sreća učestvuje.

Dosta će i od žreba da zavisi. Otuda i interesovanje za svečanost u petak, u vili Moskva u Veterniku, u čijoj je biti žrebanje 160 ekipa u sedam uzrasnih kategorija 59. Dnevnikovog turnira u malom fudbalu.

Svečanu stavku uvodnog programa činiće i promocija nove sedmorice stanovnika Kuće Dnevnikovih legendi. Ove godine kriterijum je zasnovan na zahtevu da su budući stanovnici istovremeno proglašeni za najboljeg igrača i najefikasnijeg strelca. Među njima je i svedok istorije Dnevnikovih turnira, 81-godišnji Marko Zuber iz, dvostruki laureat prvog takmičenja, održanog 1962. godine.

  • Ne mogu da vam opišem koliko ste me dirnuli ovim činom – bila je reakcija Marka Zubera, kada je saznao za Dnevnikovu ideju. – Bio je to jedan od najlepših momenata u mom životu. Stanovao sam u Domu učenika u Nikolajevskoj, tamo smo imali rukometno igralište, gde smo se obično delili u ekipe navijača prvoligaških klubova. Ja sam predvodio Partizanove navijače. Pobedili smo i tada rešili da se prijavimo na turnir koji je Dnevnik organizovao, ne sluteći da ćemo postati prva kariku u lancu sjajne tradicije. Uzeli smo dvojicu iz Vojvodine i jednog igrača iz Zvezde i pod Partizanovim imenom, u konkurtenciji 40-ak ekipa,startovali pobedom protiv ozbiljne ekipe Slavije. Malo, malo, eto nas u polufinalu, na stadionu u Dunavskom parku. Pobedimo Podbaru sa 1:0, a u finalu i Cibaliju, sastavljenu od ligaških fudbalera, sa 2:1. Ja sam dao sva tri gola u te dve utakmice. Sledeće godine (1963.), u sajamskoj dvorani,uz četiri prvoplasirane ekipe sa prvog turnira, učestvovali su još ekipe Vojvodine, Novog Sada, Studenti i ekipa Radničkih sportskih igara.Izgubismo na penale od Vojvodine, bilo je 4:4. Mene je tada Lovćenac registrovao, igrao sam tri sezone i jednom prilikom postigao sam 12 golova na jednoj utakmici.

Partizan prvi pobednik


Prvi pobednik Dnevnikovog turnira 1962. godine, ekipa Partizana igrala je u sastavu: Nandor Prel, Marko Zuber (kapiten), Milovan Balaban, Rade Nikolić, Mika Jović, Draža Kuburović i Trivan Poljanski.

Sećanja naviru, uspomene se množe. Podataka bezbroj, dovoljno za prvi korak u izradi Monografije Dnevnikovog turnira povodom njegovog 60. izdanja za godinu dana. Prenos žrebanja (petak, 18 časova) je na Jutjub kanalu „zlatnog sponzora“, kompanije “Merkur iks tip”.

L. Bakmaz

Izvor : Dnevnik.rs

Možda vas zanima

TABELA PRVE LIGE

VREME ČITANJA: 2 min

U petak ŽREB 59. DNEVNIKOVOG TURNIRA U MALOM FUDBALU Sećanja naviru, uspomene se množe…

Možda vas zanima

TABELA PRVE LIGE