Search
Close this search box.
VREME ČITANJA: 3 min

GDE SU, ŠTA RADE #4: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala – GFK Jagodina!

Pre nešto više od jedne decenije prigrabili su trofej namenjen pobedniku nacionalnog kup takmičenja, a sada pokušavaju da se vrate na stare staze uspeha.

Sada već davne 2013. godine, osmog dana meseca maja, ispisali su najslavnije stranice srpske istorije. Na stadionu u Humskoj ulici u finalu Kupa Srbije golom Milana Đurića savladali su novosadsku Vojvodinu rezultatom 1:0, a sada se svi u gradu na obali reke Belice nadaju da će njihovi sportski ljubimci uskoro ponovo krenuti putem sportskih uspeha,

Na zbirnoj tabeli Superlige Srbije, na kojoj se nalazi 37 klubova, ekipa GFK Jagodine zauzima četvrtu poziciju kada su u pitanju ekipe koje su bile deo elitnog ranga, a koje su se prethodnih godina našle u raljama niželigaškog fudbala.

– Istorija kluba:

U cilju boljeg funkcionisanja i nemogućnosti da opština finansira tri fudbalska kolektiva, 14. oktobra 1962 fuzijom Morave, Jedinstva i Kablova formiran je Fudbaslki klub Jagodina, ali je u narednim decenijama klub uglavnom figurirao između trećeg i četvrtog stepena takmičenja.


Nakon raspada SFR Jugoslavije klub je u sezoni 1993/94 uspeo da stigne do Druge lige B tadašnje SR Jugoslavije, ali se u ovom rangu zadržao samo jedno leto.

Istorijski trenutak dogodio se u sezoni 2007/08 kada su popularni “ćurani” izborili plasman u srpsku fudbalsku elitu.

– FK Jagodina u Superligi Srbije:

Jagodinci su od osamostaljenja Srbije u elitnom rangu učestvovale ukupno osam puta. Odigrali su 250 utakmica tokom kojih su zabeležili 87 pobeda, 60 remija i 103 poraza uz ukupno postignutih 268 i primljenih 296 golova.

Najbolji plasman u superligaškoj konkurenciji ostvarili su u sezoni 2013/14 kada su takmičenje okončali na trećoj poziciji iza šampiona Crvene zvezde i drugoplasiranog Partizana.

U navedenoj takmičarskoj godini ostvarili su skor od 13 pobeda. devet remija i osam poraza i ukupno 48 osvojenih bodova i gol količnik 40:30.

Jagodinski navijači tokom finalne utakmice Kupa Srbije na stadionu u Humskoj
– Poslednje superligaško učešće:

Deo elite Jagodina je poslednji put bili u sezoni 2015/16 kada su takmičenje okončali na poslednjoj poziciji sa 15 osvojenih bodova (pet pobeda, 13 remija i 19 poraza).

Poslednju superligašku utakmicu odigrali su 21. maja 2016. godine kada su poraženi u prestonici od OFK Beograda, takođe ekipe koja je navedene takmičarske godine napustila elitni rang, rezultatom 2:6.

– GFK Jagodina danas:

Nakon ispadanja iz elite jagodinski fudbaleri su se dve sezone takmičili u drugom stepenu srpskog klupskog fudbala, usled nagomilanih finansijskih problema, ekipa je prešla na amaterski novo i takmičila se u najnižem rangu, Drugoj gradskoj ligi Jagodine.

Jula 2018. godine ekipa Tabane 1970 preimenovana je u GFK Jagodina Tabane, da bi dve godine kasnije klub poneo današnje ime GFK Jagodina koji predstavlja naslednika ekipe koja je krajem prve i tokom druge decenije XXI veka bila deo elitnog ranga srpskog klupskog fudbala.

Tokom prethodne jeseni GFK Jagodina je sa skorom od osam pobeda, tri remija i četiri poraza, takmičenje okončala na četvrtoj poziciji Srpske lige Istok, a svi se u Jagodini nadaju da će njihovi ljubimci u godinama pred nama krenuti putem povratka u vrh srpskog fudbala.

Izvor: Republika.rs

Možda vas zanima

TABELA srpske lige istok