Search
Close this search box.
tragedija dan žalosti
VREME ČITANJA: 2 min

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Ovo važi za sve klubove u okviru FSS

Obzirom na to da su tokom vikenda planirane fudbalske utakmice koje se igraju u ligama pod ingerencijom Fudbalskog saveza Srbije, ovim putem obaveštavamo klubove da će biti u obavezi da u potpunosti poštuju „Zakon o obeležavanju dana žalosti na teritoriji Republike Srbije“.
Povodom jutrošnje nezapamćene tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, Vlada Republike Srbije donela je odluku o trodnevnoj žalosti na teritoriji cele Srbije. Dani žalosti počinju u petak, 05. 05. a traju do nedelje, 07. 05. u ponoć. Tim povodom je i FSS uputio dopis (uputstvo) svim članovima fudbalske organizacije.
Ovde možete pogledati dokument (uputstvo) FSS-a
Klubovi su u obavezi da u potpunosti poštuju „Zakon o obeležavanju dana žalosti na teritoriji Republike Srbije“, sa posebnim osvrtom na član 9. i član 10. koji glase:
Član 9
Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Republike Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o sportskim susretima međunarodnog značaja onda i spuštanjem zastava međunarodnih sportskih organizacija na pola jarbola ili na pola koplja.
U slučaju iz stava 1. ovog člana, pre početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.
Igrači, rezervni igrači, treneri, sudije i svi ostali učesnici sportske manifestacije, kao i prisutni gledaoci (osim nepokretnih invalida), dužni su da pri odavanju pošte minutom ćutanja ustanu i da dostojanstveno obeleže odavanje pošte nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.
Član 10
Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.
Dokument sa potpisom generalnog sekretara Jovana Šurbatovića objavljen je i na sajtu Fudbalskog saveza Srbije.

Možda vas zanima

TABELA PRVE LIGE