Search
Close this search box.
Zvezdara 5
VREME ČITANJA: 2 min

Upoznajte Zvezdaru – prijatno iznenađenje prvog kola

U prvom kolu Srpske lige “Beograd” najprijatnije iznenađenje je napravila Zvezdara. Na domaćem terenu savladan je favorizovani tim Zemuna sa 3:0.
Junak susreta bio je dvostruki strelac Djordjević. Ovo je prilika da se podsetimo u kratkim crtama najvažnijih stvari u istoriji ovog kluba.

Klub je osnovan 1951.pod nazivom FK Bulbulderac. Devet godina kasnije menja ime u BSK, da bi se od 1974. do 2002. zvao OFK Zvezdara. Bulbulderac se ponovo zvao narednih jedanaest godina, da bi jula 2013.dobio današnje ime. Prvi predsednik kluba bio je Žika Dimitrijević, dok je prva prvenstvena utakmica odigrana 1952.godine.
Zabeležena je pobeda u Ovči sa 7:1. Klub se dugo godina takmičio u raznim rangovima FS Beograda. Prvi značajni trofej osvojen je 1963.godine. U finalu kupa Jugoslavije na teritoriji Beograda u finalu je tadašnji BSK savladao Jedinstvo iz Zemuna sa 3:0. Klub 1974.menja ime u OFK Zvezdara.
U narednim godinama kreće polako rezultatski uspon kluba da bi vrhunac bio leto 2001.godine i ulazak u Prvu saveznu ligu. Tada počinju finansijski problemi, klub naredne godine ispada iz lige i dolazi do gašenja ovog sportskog kolektiva.
Nešto kasnije grupa zaljubljenika ponovo osniva klub FK Bulbulderac i kreće se u takmičenje od najnižeg ranga. Sadašnje ime klub nosi od 2013.godine. U Srpsku ligu Zvezdara se plasirala 2018.godine. Prošlu sezonu ekipa je završila na dvanaestom mestu na tabeli.
Kroz klub je prošao veliki broj igrača. Od poznatijih fudbalskih imena za ovaj tim su igrali Djordje Tomić, Aleksandar Stanojević, Nebojša Vučičević, Ivica Kralj, Ranko Stojić, Luka Milunović, Stevo Glogovac i mnogi drugi.
Šta na kraju reći. Izabranici trenera Zdravka Kovačevića u ovom prvenstvu nisu favoriti, ali će mnogima pomrsiti račune. U drugom kolu za vikend Zvezdara gostuje Jedinstvu u Surčinu.

Možda vas zanima

TABELA Srpske lige beograd